lunes, 5 de mayo de 2014

Caixa de colors nº3



Material: La caixa de colors nº 3.

Bloc: Sensorial / Discriminació visual.

Descripció: Us presento un dels materials més bonics de Maria Montessori, la capsa nº3. Una capsa dividida en 9 espais i a cada un d'ells un color diferent. Groc, vermell, blau, taronja, verd, lila, marrón, rosa i negre. Cada color presenta 7 degradacions de color, de més intens a menys.

Objectiu: Aquest és un material per treballar la discriminació visual.


En una entrada anterior, us vaig presentar un material que havia fer jo mateixa, per a que l'Elna més petita diferencies cada color dins la seva escala. És una material que hem fet servir força, encara que el dia que ja el fa tot sencer, costa més que el torni agafar, com que no li he plantejat jocs paralels o extensions del mateix joc ja no li crida tant l'atenció.


Per aquest motiu, la capsa nº 3 considero que es un bon material no només per jugar amb els colors com a tal, es poden fer altres extensions (incloure números, sumes, nocions de multiplicacions, presentar els colors primaris .... )


Es a dir que ens disposem a jugar amb ell, ara feia dies que no dedicava una estoneta a experimentar amb ell. Però tot arriba i jo ja estava preparada per poder acompanyar-la.



Ens seiem al terra, agafa cada escala de colors i la posa sobre la catifa, decideix que les ordena de més fosc a més clar i que posarà les escales en línia una al costat de l'altra. Normalment per ordenar cada una de les escales s'escolleix el color més fosc i el més clar i a partir d'aquí va introduint la resta.




Colocades una darrera de l'altra les 9 escales de colors de que disposa la capsa. 
Al veure la quantitat de petites tauletes alineades al terra, ens sorgeix el dubte de saber quantes n'hi ha, n'hi ha moltes o poques ?.... Per saber la quantitat exacta necessitem algún material que ens proporcioni números, almenys fins al 63. 
Tenim un material que ens anirà perfecte, La taula del cent, un tauler que disposa de 100 fitxes on cada una va marcada amb un número que va de l' 1 al 100.


Recolleix l'escala del rosa, la deixa ordenada de més fosc a més clar i li col.loca un número a cada un dels colors de l'escala.


Vam poder veure que cada escala de colors està formada per 7 tauletes de color.



A mesura que anava col.locant els números els anava dient en veu alta, d'aquesta manera podia corregir si algún no el deia bé.




i finalment el 63, aquest és el número de tauletes que hi ha dins la capsa nº3, però a la taula del 100 encara i quedava molts números per treure, tot i que les tauletes de colors ja s'havien acabat va decidir que volia col.locar tots els números fins al 100.





Aquestes són dos de les activitats que podem fer amb aquest material, més endavant us n'exposarem d'altres.

Edat: Aquest és un material que va acompanyat per dos caixes més, la nº1 i la nº 2, abans de jugar amb la nº3 s'ha experimentat amb les anteriors. És un material que poden utilitzar a partir dels 2,5 - 3 anys, no amb els números però si per ordenar les escales.




2 comentarios:

  1. Hola! el Jordi em va ensenyar el teu blog i m'he aficionat molt! molt bones idees per aprendre. Salutacions,

    Per cert aprofito i et deixo una sorpress si vols al meu blog: http://mireinoporunamagdalena.blogspot.fr/2014/05/liebster-award.html

    ResponderEliminar
  2. Moltissimes gràcies Sandra per la sorpresa m'ha fet molta il.lusió.

    ResponderEliminar