jueves, 19 de septiembre de 2013

Quin dia és ?




Ja feia dies que tenia pendent actualitzar el calendari i finalment, després de maquetar-lo, imprimir-lo i  plastificar-lo ja el tenim preparat per començar el nou curs.

Com l'hem plantejat ?

Doncs en una fulla format A3, l'he separat en tres parts:

- Quin dia és avui?   (número i nom del dia de la setmana, més i any)
- Quin temps fa avui?
- Estació?


Al costat del A3 he penjat tres fulls A4 on la peque pot anar a buscar tots els elements que li fan falta per omplir els buits de la 1º fulla. Per poder facilitar posicionar les diferents targetes, cada una de les parts porten un gomet de velcro.

Aquest material el combinem amb els número de lija de Montessori (són 10 targetes llises de fusta que a la part superior tenen pegat un paper de "lija" que representa l' 1,2,3,4,5,6,7,8,9,0. es ressegueix amb el dit repetidament en el sentit de l'escriptura mentres s'aprèn el seu nom, un, dos, tres .... d'aquesta manera queda a la memòria la figura del número en relació amb el seu nom. 

Tenim la possibilitat de reproduir (escriure) el número dins una cubeta plena de sal i així anar pràcticant la seva escriptura. Aquest material s'utilitza quan el nen hagi posicionat el dia de la setmana al calendari, i coneixent el nº del dia, el buscarà (reconèixer) a la capsa dels números de "lija" i l'escriurà dins la cubeta de sal, són materials que treballen els sentits i més concretament el tacte.




En aquesta foto es pot observar els elements de que disposa el nen per poder-los ubicar al calendari, el nom i el nº del dia de la setmana, el nom del mes, l'any, l'estació i el temps que fa.

Previament cada dilluns preparem a partir del calendari de taula, el nº de dia que correspon als diferents dies de la setmana ( dilluns 9, dimarts 10 ...).



En aquesta foto és pot observar com l'Elna, després de marcar al calendari de taula el dia d'avui, busca a la capsa els números que el conformen, els ressegueix i després els reprodueix a la cubeta de sal, ella mateixa pot comprobar si ho ha fet bé, ja que te les targetes dels números al costat, d'això s'en diu  control d'error.


A la foto podem veure com l'Elna enganxa la targeta del nº del dia al seu lloc. Podem observar que ja ha col.locat al seu lloc, el dia, el mes i l'any, també ha col.locat el temps que fa avui i l'estació. Pel que fa a l'estació serem nosaltres qui li indicarà quan ho ha de modificar.



Així ens quedaria el calendari, a l'apartat del temps, si és el cas podriem incloure si fa vent, si fa fred .... tot depen del dia.

Objectius:

- Ampliar el vocabulari del nen/a.
- Desenvolupar el reconeixement dels números i de les paraules.
- Apropar al nen/a a l'escriptura.
- Introduir els noms al nen/a.



Tot i que hi ha cosetes del material que podriem millorar, considero que és un bon punt de partida a partir d'aqui tot el que és pugui millorar o complementarà. Podriem afegir dites per cada mes, separar per colors els mesos que pertanyen a cada estació .... ja veieu això no s'acaba i ben aviat us mostraré les millores.

 

Compartir en Facebook

2 comentarios:

  1. És molt xulo veure com canvia el número del dia, et pregunta quin dia de la setmana és, vol apendre tot jugant!!!

    ResponderEliminar
  2. Uaaaaaau! els tens per passar! Es que m'encanta! petons

    ResponderEliminar